bazlama-tarifi

İyi kabaran ve pamuk gibi bazlama tarifimize hoş geldiniz! Yumuşacık dokusu ve ağır olmayan tadıyla sofraları süsleyen bir ekmek çeşididir. Kahvaltılarda sıcak sıcak servis ederek bu lezzeti tadabilirsiniz. Kökeni Anadolu ve Türk mutfağına dayanan bir ekmek çeşidi olan bazlama, farklı yörelerde, farklı şekillerde yapılabiliyor. Kendine has tadıyla damak tadınızı şenlendirecek kabaran bazlama tarifimize geçelim.

Bazlama Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

Malzeme miktarlarını kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz.

  • 4 Su bardağı un
  • 2 Su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Bazlama tarifi

Yoğuracağınız kaba un ve tuzu ilave ediniz. Üzerine ılık su, instant maya, şeker ve zeytin yağını ilave ederek yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Yoğurma esnasında hamur elinize yapışıyorsa, elinizi unlayabilir ya da sıvı yağ ile ıslatabilirsiniz.

Yoğurma işleminiz bitti ise hamurun mayalanma sürecine geçebiliriz. Hamuru kabın içinde toparladıktan sonra üstünü temiz bir bez ya da streç film yardımıyla kapatıp 1 saat dinlenmeye bırakabilirsiniz. Mayalanma işleminin ardından hamuru, un serpiştirdiğiniz temiz tezgahın üzerine alın. eşit olacak şekilde 6 ya da 8 parçaya hamurunuzu bölebilirsiniz. Ardından her parçayı teker teker elinizde yuvarlayarak minik toplar haline getirin.

bazlama tarifi

Hamur toplarını sırayla yemek tabağı büyüklüğünde ve yarım santim kalınlıkta olacak şekilde oklava ya da merdane yardımı ile açabilirsiniz. Açma işleminin ardından yapışmaz tavayı ısıtın. Orta ateşte tavayı ısıttıktan sonra ilk hamurunuzu tavaya yerleştirebilirsiniz. Pişme esnasında ara ara çevirmeyi unutmayın. Diğer yüzünü de pişirip servis tabağınıza alabilirsiniz.

Bazlama Yapımının Püf Noktaları

Bazlamanın iyi kabarması için ne yapılmalı sorusu en çok akıllara takılan nokta. İlave edeceğiniz suyun ılık olması en kriter noktalardan biridir. Çok sıcak ya da soğuk su eklerseniz istediğiniz gibi kabarmış bir bazlama elde edemezsiniz. Diğer püf noktalardan biri ise hamurunuzu elinizden geldiğinde yumuşak yapmaya çalışın. Yumuşak bir hamur, daha kolay kabarır. Eğer kısık ateşte pişirirseniz, yanmadan ve tam pişmiş bazlama elde edersiniz. Tüm malzemelerinizin olabildiğince oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Hamuru açarken çok ince ya da kalın açmamaya dikkat etmelisiniz.

Kabaran bazlama tarifimizin sonuna geldik. Tüm tariflerimize buradan kolayca ulaşabilirsiniz.