Alaybeyi Un farkıyla mantı tarifini en ince detayına kadar öğrenebileceğiniz blog yazımıza hoş geldiniz! Mantı, Türk mutfağında oldukça sevilen lezzetlerden biri ve genellikle özel günlerinizde sofralarınızı süsleyen lezzetli mi lezzetli bir yemektir. İnce hamurun içerisine özenle sarılan kıyma ve baharatlarla harmanlanan mantı, salça ve tereyağından yapılmış sos ile yoğurtla bir araya gelince sizlere lezzet şöleni yaşatır. Hazırsanız hep birlikte mantı tarifimize geçelim.
Mantı Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Mantı Hamur Yapımı İçin;
- 3 buçuk su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay kaşığı tuz
Mantının İçi İçin;
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı pul biber
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 250 gram az yağlı kıyma
- 1 adet orta büyüklükte soğan
Pişirmek İçin;
- 2 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Mantı Sosu İçin;
- 1/2 tatlı kaşığı sumak
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Sarımsaklı yoğurt
Mantı Hamuru Nasıl Yapılır
- Bir karıştırma kabının içerisine 3 buçuk su bardağı un ve 1 çay kaşığı tuz ekleyerek karıştırınız.
- Unun ortasına bir çukur açarak 1 adet yumurtayı ekleyin ve karıştırma işlemine devam edin.
- Karıştırma işlemi devam ederken 1 su bardağı ılık suyu yavaşça ekleyin.
- Hamurun ne çok yumuşak ne de çok sert olacak şekilde yoğurma işlemine devam edin.
- Hazırlamış olduğunuz hamuru streç filmle kapatarak dinlendirmeye bırakın.
Mantının Yapılışı
- Hazır olan hamurunuz dinlenirken belirlemiş olduğunuz karıştırma kabınızın içerisine 250 gram az yağlı kıymanızı ekleyiniz.
- Daha sonra 1/2 çay kaşığı pul biber, 1/2 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz ve 1 adet orta büyüklükteki soğanı ekleyerek iyice karıştırınız.
- Tezgâhınızın üzerine un serperek hamurunuzu alınız. Serpmiş olduğunuz unun üzerinde hazırladığınız bezeleri tek tek yufkadan büyük olacak şekilde açma işlemini gerçekleştirin.
- Açtığınız hamurları bir bıçak yardımıyla küçük kareler şeklinde kesiniz. Kesilen her karenin içerisine kıyma karışımını ufak parçalar halinde ekleyiniz.
- Kareler şeklinde kesmiş olduğunuz hamurun tüm köşelerini birleştirerek mantı şeklini veriniz. Tüm işlem tamamlandığında unlamış olduğunuz tepsinin üzerinde toplayınız ve dondurucuya alarak dondurunuz.
- Uygun bir tencereye su ekleyerek kaynatın. Daha sonra buzluktan alacağınız mantıları da suya ekleyerek pişirmeye başlayabilirsiniz.
- İstediğiniz herhangi bir tavanın içerisine 2 yemek kaşığı salça ve 2 yemek kaşığı tereyağını ekleyerek mantı sosunu hazırlayabilirsiniz. Ekleme işlemini gerçekleştirdikten sonra güzelce karıştırınız.
- Mantınız piştiği zaman hazırlamış olduğunuz mantı sosunu ilave ederek pişirme işlemine devam edin.
- Son olarak da pişen mantıları derin bir tabağa alarak üzerine dileğinize göre normal veya sarımsaklı yoğurt dökebilirsiniz. Ayrıca sumak, nane ve pul biber de ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Mantı Tarifinin Püf Noktaları
- Mantı hamuru hazırlarken daha rahat bir şekilde açabilmeniz için hamur ne çok yumuşak ne de çok sert olması gerekmektedir.
- Hamur bezelerini yaklaşık 20 dakika kadar dinlendirmelisiniz.
- Mantılarınızı haşlama işleminde açılmaması için yapım aşamasında 4 köşesini iyice birleştiriniz.
- Kıymanın içerisine koyacağınız soğanı rendelemeyiniz. Aksi takdirde soğanın suyu mantının tadını bozacaktır. Bu yüzden bıçakla küçük küçük kesilmesi önerilmektedir.
- Harcın çok sulu olmamasına dikkat ediniz. Hamuru açma işleminde buzdolabınızda dinlendirmeniz daha iyi olacaktır.
- Açmış olduğunuz hamurları kurumadan hızlı bir şekilde kapatılmalıdır.
- Tencerede haşlamış olduğunuz suya çok fazla mantı koymamalısınız ve yüksek ateşte haşlanması önerilmektedir.
- Mantıları haşlama esnasında tencerenizin kapağını kesinlikle kapatmayınız.
Mantı tarifimizin sonuna geldik. Alaybeyi Un farkıyla tüm tariflerimize buradan kolayca ulaşabilirsiniz.