Ramazan aylarının vazgeçilmez o lezzeti ile karşınızdayız! Güllaç tarifimizi kolayca hazırlayabilir ve iftar sonrasında afiyetle tüketebilirsiniz. Türk mutfağında akla gelen ilk tatlılardan biri olan güllaç, ramazan aylarında ayrı bir ilgi görmektedir. Gün boyunca dinlenmiş olan sindirim sisteminizi yormadan tüketebileceğiniz bir sütlü tatlı olan güllaç tarifimize geçelim.
Güllaç Tarifi
Malzemeler:
6-8 kişilik olarak malzeme ölçüleri belirtilmiştir. Kişi sayısına göre dilediğiniz gibi miktarları ayarlayabilirsiniz.
- Yarım litre süt
- 10 Adet güllaç yaprağı
- 20 ml. Gül suyu
- 2 Gr. Misk aroması
- 250 Gr. Fındık (dilerseniz ceviz ya da badem tercih edebilirsiniz)
- Yarım litre su (şerbet yapımı için gerekli)
- 400 Gr. Toz Şeker
Güllaç Nasıl Yapılır?
Öncelikle şerbet yapımı ile başlayalım. Yarım litre suyu tencereye ilave edip toz şekeri döküp kaynatın. 500 ml. sütün içine gül suyu ve misk aromasını ilave edin ardından karışımı ısıtın.
Tatlıyı yapacağınız borcam ya da tepsiye 1 adet güllaç yaprağını yerleştirin. Bir kepçe ılık süt ile yaprağı ıslatın. Bu işlemleri tekrarlayarak 5 adet güllaç yaprağı için yapın. İlk 5 katın ardından dövülerek ufatılmış ceviz, fındık ya da badem parçacıklarını yaprağın üstüne serpiştirin. Ardından geriye kalan yapraklarını koyarak aralarını süt ile ıslatmaya devam edin. Ardından güllacı dilimleyip üzerine hazırladığınız şerbeti dökebilirsiniz. Yarım saat boyunca dinlenmeye ve soğumaya bırakın. Ardından servis edebilirsiniz, afiyet olsun!
Güllaç Yapımının Püf Noktaları
- Şerbeti dökmeden önce sütlü halindeyken güllacı dilimlemenizi öneririz.
- Güllaç yapraklarına döktüğünüz sütün sıcaklığı çok önemlidir. Eğer çok sıcak olarak sütü ilave ederseniz, güllaç yaprakları hamurlaşıp özelliğini kaybedebilir. Eğer sütün sıcaklığı yetersiz ise bu kez güllaç yaprakları yumuşamayacaktır.
Güllaç Kaç Kalori
Sütlü ve hafif olması sebebiyle tatlılar arasında en çok tercih edilenlerin başında gelmektedir. Peki, bir dilim güllaç kaç kalori?
- 150 Kalori
- 3.55 Gr. Kalori
- 21.7 Gr. Karbonhidrat içermektedir.
Tüm lezzetli tariflerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Alaybeyi Un çeşitlerimizi incelemek için tıklayın.