Kalburabastı tarifi, Türk mutfağında geleneksel ve oldukça sevilen lezzetlerden birisidir. Adını şeklini verirken kullanılan kalbur benzeri aletten almıştır. İncecik hamurun üzerine bastırılması sonucunda şekil verilen bu tatlı, şerbetle buluşmasıyla adeta bir lezzet şöleni sunmaktadır. İçerisinde şerbet ve cevizin muhteşem uyumu sayesinde her lokmada damakları şenlendirmektedir. Evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz ve özel günlerinizde sofralarınızı süsleyen bu tarif, geleneksel lezzetlerin arasında en popüler tatlıların arasındadır. Şimdi hep birlikte kalburabastı tarifi hakkında detaylı bilgileri öğrenelim.
Kalburabastı Tarifi
Hamuru İçin;
- 3,5 su bardağı un
- 125 gram margarin veya tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı irmik
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay kaşığından az tuz
- 1 adet yumurta
- 1 paket vanilya
- Yarım paket kabartma tozu
İçi İçin;
- 1 su bardağı ceviz
Şerbeti İçin;
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 3 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
Kalburabastı Nasıl Yapılır?
- İlk olarak kalburabastı tarifimize şerbeti hazırlamakla başlayalım. Uygun bir tencerenizin içerisine su ve şekeri ilave ettikten sonra ara ara karıştırarak kaynamaya bırakınız.
- Yaklaşık olarak 15 dakika içerisinde kaynayan şerbete limon suyunu ilave ederek 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocağınızdan alın. Soğumaya bırakın.
- Hamurunu hazırlamak için yoğurma kabınızın içerisine sıvı yağ, tereyağı, yumurta, yoğurt, kabartma tozu, irmik, tuz ve vanilya alın.
- Unu yavaş yavaş ilave ederek hamurunuzu yoğurmaya başlayın.
- Hamurunuz yumuşak ve ele yapışmayacak kıvama geldikten sonra parçalar kopartarak elinizle yuvarlayınız.
- Yuvarlamış olduğunuz hamurlardan bir tanesini alın. Kalburun üzerine koyduktan sonra elinizle bastırarak açınız.
- Daha sonra hamurun ortasına irice kıymış olduğunuz cevizden koyun ve uçlarını ortada birleştirerek kapatınız.
- Hamurunuzun şekli bozulmadan yavaş bir şekilde kalburdan çıkartınız. Yuvarlamış olduğunuz tüm hamurlara aynı işlemi uygulayarak tatlılarınızı hazırlayınız. Ardından pişirme kâğıdı sermiş olduğunuz fırın tepsinize aralıklı olarak tatlılarınızı yerleştiriniz. Eğer kalburunuz yoksa bu işlemi rende ya da silikon bir aparat ile de yapabilirsiniz.
- Önceden 180 derecede ısıtmış olduğunuz fırınınıza alt üst fansız ayarda yaklaşık 30 dakika pişiriniz.
- Pişirme işlemini gerçekleştirdikten sonra kalburabastı tatlılarını fırından çıkararak borcama aktarınız. Sıcak tatlılarınızın üzerine soğumuş olan şerbeti gezdiriniz.
- Tatlınızın şerbeti çekebilmesi için yaklaşık 2 saat kadar dinlenmeye bırakınız.
- Sürenin sonunda kalburabastı tatlılarınızı dilediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun.
Kalburabastı Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?
- Kalburabastı tarifi ve yapım aşamasında unu yavaş yavaş ilave etmelisiniz ve elde edeceğiniz hamurun yumuşak kıvamlı olmasını sağlamanız gerekmektedir.
- Kalburabastı kalıbı için aparat olarak kalburunuz yoksa silikon nihale ya da rende kullanabilirsiniz.
- Tatlınızı şerbetlerken kurabiyenizin sıcak, şerbetinizin de soğuk olması gerekmektedir. Şerbeti daha iyi çekebilmesi için yaklaşık 2 saat kadar dinlendirmeniz önerilmektedir.
Kalburabastı Tatlısı Kaç Kalori-Besin Değeri
1 Porsiyon Kalburabastı Tatlısında;
- 67.35 gram Karbonhidrat
- 8.02 gram Protein
- 22.2 gram Yağ
- 1.99 gram Lif
- 16.48 mg Kolesterol
- 122,33 mg Sodyum
- 134.19 mg Potasyum
- 38.66 mg Kalsiyum
- 1.07 mg Demir içermektedir.
Kalburabastı tarifi blog yazımızın sonuna geldik. Tüm tariflerimize buradan kolayca ulaşabilirsiniz.