Ay Çöreği Tarifi

Pastanelerde ve marketlerde satılan hem leziz hem doyurucu olan ve nefis iç harcı ile ay çöreği tarifi ile sizler de evinizde yapabilir, misafirlerinize sunabilirsiniz.

Ay çöreği tarihi aslında kruvasana dayanmaktadır. Ay çöreği nasıl çıktı derseniz Avusturya’da ilk yapılan kruvasan ise ilginçtir, ay çöreği 2. Viyana kuşatması ile ilişkilendirilir. 2. Viyana kuşatmasının Avusturya ve Polonya birliklerince engellenmesi üzerine pastacılar tarafından zafere özel yapıldığı bazı tarihçilerce öne sürülmekte ve desteklenmektedir.

O tarihi günlere dönemesek de o lezzeti alabilmek için gelin birlikte ay çöreği tarifini inceleyelim..

Ay Çöreği Tarifi ve Yapımı İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıvıyağ ( 100 ml)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta beyazı içine sarısı üzerine kullanılacak
  • 100 gram margarin ya da tereyağı
  • 4 su bardağı un (su bardağı ölçüsü 200 ml)

Aç Çöreğinin iç harcı için;

  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı kuru üzüm ve ceviz karışımı
  • 1 paket kakaolu kek
  • İsteğe bağlı 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Çeyrek çay bardağı süt (50 ml)

Ay Çöreği Nasıl Yapılır?

  1. 100 gram tereyağı, 1 adet yumurtanın beyazı, 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı su ve 1 çay bardağı suyu karıştırın.
  2. 2 yemek kaşığı şeker ve instant yani kuru maya ekleyin ve şekerle mayayı sıvılarda eritin.
  3. 4 su bardağı unu azar azar, yoğurarak ekleyin. Ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar iyice karıştırın. Üstü kapalı 1 saat mayalanma için kenara bırakın.
  4. Hamur mayalanırken ay çöreği iç harcı için kakaolu kek içerisine 1 su bardağı ceviz üzüm karışımı, 1 tatlı kaşığı tarçın, ve çeyrek çay bardağı sütü ekleyip iyice yoğurun. Ceviz ve üzümü rondoda çekip eklerseniz daha güzel olur yerken aromasını daha güzel hissettirir. İsteğe bağlı iç harcın içine 1 yemek kaşığı pudra şekeri ekleyebilirsiniz.
  5. Mayalanan hamuru üzerini açıp son kez yoğurup havasını alın ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ince bir şekilde uzunlamasına açın. Puf puf bir hamur elde edeceksiniz ve kolayca açılır.
  6. İç harcı elinizle silindir yapıp bolca hamurun üzerine koyun ve dış hamuru boşluk kalmayacak şekilde kapatıp ortasından kıvırarak ay hilal şekli verin.
  7. Tüm harç ve hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Tarifimizden yaklaşık 15 adet ay çöreği çıkmaktadır.
  8. Ay çöreklerini yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün. Susam da ekleyebilirsiniz.
  9. Önceden ısıtılmış fırına yerleştirin ve yaklaşık 20 yada 25 dakika 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin.
  10. Ay çörekleri hazır ve sıcak yada soğuk servis yapabilirsiniz.
Ay Çöreği Tarifi
Ay Çöreği Tarifi

Ay Çöreği Yapımındaki Püf Noktaları

Kuru maya kullanarak hem pratik hem de leziz bir tarif elde ettik. Mayalı Ay Çöreği Tarifi piştikten sonra kıyır kıyır olmaktadır.

Ay çöreği tarifi için iç harçta hazır paket kakaolu kek kullandık ancak eğer elinizde bayatlamış kek var ise değerlendirmek için aynı miktarda evinizdeki bayatlamış kekleri de kullanabilirsiniz. Yine denediğiniz bir kek lezzetli olmadı ise bu keki iç harç olarak kullanıp tarifimiz ile leziz bir ay çöreğine dönüştürerek değerlendirebilirsiniz. Peki ay çöreği üzerine ne konur?

Ay Çöreği Üzerine Ne konur?

Ay çöreği tarifinde belirtildiği gibi ay çöreğinin üzerine file badem oldukça yakışmakla birlikte susam, çörek otu, kırılmış ceviz yada toz şeker ile süsleyebilirsiniz. Elinizde bu malzemeler yok ise sade olarak hazırlanabilir. Peki ay çöreği içerisine ne konur?

Ay Çöreği İçerisine Ne Konur?

Tarifimizde ceviz ve kuru üzüm ile tarçını kakaolu kek ile buluşturarak iç harç hazırladık. Zaten ay çöreği oldukça doyurucu bir pastane hamur işidir. Bu malzemeler yeterli olsa da damak zevkinize göre fındık, kırılmış fıstık hatta elma ekleyerekten tatlandırabilirsiniz. Eğer ay çöreği iç harcına elma ekleyecekseniz süt oranını dikkatli ve yoğurduktan sonra ekleyerek yapın yoksa iç harç oldukça sıvı olur. Nefis Ay çöreği size ve sevdiklerinize afiyet olsun.

En iyi ve güzel ay çöreklerini yapabilmek için alaybeyi un fabrikasında üretilen özel amaçlı buğday unlarından tercih edebilir ve daha ayrıntılı bilgi için alaybeyi.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz

Kaynak

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ay%C3%A7%C3%B6re%C4%9Fi