baget ekmek tarifi

Baget ekmek, kökeni Fransızlara dayanan bu ekmek türüdür. Ülkemizde de oldukça popülerdir. Fransızcada uzun baston, sopa anlamına gelen baget, anlamından da anlaşıldığı üzere ince ve uzun bir ekmektir. Diğer ekmek türlerine kıyasla daha yapışkan bir hamura sahiptir. Kabuklu ve çıtır çıtır yapısını ısırdığınızda, ağzınıza dağılan lezzeti hissedeceksiniz. Basit yapımı sayesinde pratik bir şekilde evde baget ekmek tarifini yapabilirsiniz.

Baget Ekmek Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • 1 paketi instant maya
  • 1 su bardağı ılık su
  • 15 gr tuz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet küp şeker

Pratik Tarifle Baget Ekmek Yapımı

Öncelikle derin bir kaba ılık su, maya, ve küp şekerleri ilave ederek 15 dakika aktifleşmesini, karışmasını bekleyin. Ardından kaba un ve tuzu ilave ederek karıştırmaya başlayın. Maya ile karışan un, ele yapışan bir hamur haline gelmesi gerekmektedir. 20 dakika kadar hamuru yoğurmalısınız. Lastik gibi esneyen bir hamur elde etmelisiniz.

Mayalanması için 2 saat üstünü temiz bir bezle örtün ve bekletin. Mayalanan hamuru temiz tezgaha alın ve biraz un serpin. Hamuru 4 ya da dilerseniz 5 parçaya bölün. Elde ettiğiniz bölünmüş parçaları rulo haline getirerek uzun bir şekil verin. Fırın tepsinize yağlı kağıt serip, şekil verdiğiniz hamurları üstüne taşıyın. Bu esnada fırça yardımı ile zeytinyağını hamurların üstüne sürebilirsiniz. Baget ekmek şeklini alan hamurlarınızın üstünü bıçakla çizip hafiften un serpiştirebilirsiniz. Bu işlemleri yaparken 200 derece ayara fırınınızı getirebilirsiniz.

Fırına girebilen bir cama, su ilave edin ve hamur tepsinizin üstünü alüminyum folyo ile kaplayıp fırına gönderin. Bıraktığınız su sayesinde ekmeğinizin içi yumuşak, dışı ise çıtır çıtır olacak. İlk 10-15 dakika tepsinin ağzı kapalı kalacak şekilde pişmeli. Ardından folyoyu kaldırın ve üzeri kızarana kadar 20 dakika pişirin.

Baget Ekmek Tarifi Püf Noktaları

  • Tuzu un ile karıştırmalısınız. Tuz ile mayayı birlikte karıştırmanız durumunda mayanın etkisi azalacaktır.
  • İlave edeceğiniz suyun ılık olmasın dikkat etmelisiniz.
  • Pişme işleminin ardından 30 dakika bekletin dinlendirin ardından tüketin.

Alaybeyi Un farklıyla birbirinden lezzetli tariflere buradan ulaşabilirsiniz.