trabzon ekmegi tarifi

Türk mutfağımız, çeşitli ve geniş tatlara sahip ekmekleriyle ünlüdür. Bu çeşitler arasında Trabzon ekmeği de önemli bir yere sahiptir. Trabzon, tarihsel olarak birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu kültürel zenginlik ekmek çeşitlerine de yansımış durumda. Geleneksel yöntemlerle yapılan ve taş fırında pişen bu lezzetin bağımlısı olacaksınız. Hazırsanız Trabzon ekmeği tarifimize ve daha fazlasına geçelim!

Trabzon Ekmeği Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

Malzeme ölçüleri 4-6 kişilik olarak belirlenmiştir.

  • Un (8 su bardağı)
  • Su (3 su bardağı ılık su)
  • Tuz (1.5 yemek kaşığı)
  • Maya (1 paket kuru maya)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Üzerine sürmek için yeteri kadar yoğurt
trabzon ekmeği

Trabzon Ekmeği Nasıl Yapılır?

Bu başlığımızda adım adım yapılışını birlikte ele alacağız. Öncelikle derin bir karıştırma kabının içine unu alalım. Ardından ortasını açarak içine 1 tatlı kaşığı şeker, maya ve ılık suyu azar azar ilave ederek karıştırın. Karıştırma esnasında hamur elinize çok yapışıyorsa, elinizi ıslatabilirsiniz. Yoğurma işleminiz bittiğinde, hamuru 1 saate kadar dinlenmeye, mayalanmaya bırakabilirsiniz.

Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya bölebilirsiniz. Böldükten sonra yuvarlak şekli verip 45 dakika daha dinlenmeye bırakın. Dinleme işlemi bittikten sonra hamurun üstüne bıçak yardımı ile çizik atabilirsiniz. Çiziğin ardından fırça yardımı ile hamurun üstüne yoğurt sürebilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirirken fırınınızı 200 derece sıcaklığa ulaştırmayı unutmayın. 200 dereceye ulaşan fırınınızın içine hamurunuzu gönderebilirsiniz.

Trabzon Ekmeğinin Faydaları

Ev yapımı ve doğal yöntemlerle, malzemelerle yapılmasından dolayı birçok faydası bulunmaktadır. Yüksek besin değeri sayesinde uzun süre tok tutar. Doğal maya ile fermantasyon sürecinden geçtiği için sindirimi kolaydır. Yapay katkı maddeleri içermediği için doğal bir ekmektir. Sunduğu düşük glisemik indeks oranıyla kan şekerinin dengesini korur. İçerdiği yüksek lif oranıyla sindirim sistemini destekler. Yapısında bulunan karbonhidratlar sayesinde enerji verir.

Sonuç olarak Trabzon ekmeği, besleyici ve lezzetli bir ekmek türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlıklı bir yaşam tarzı isteyenler için mükemmel bir seçim olacaktır.

Alaybeyi Un çeşitlerine buradan kolayca ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda tüm lezzetli tariflerimize ulaşmak için hemen tıklayın.