Kaytaz böreği

Lezzetli bir börek tarifi ile karşınızdayız. Kaytaz böreği nasıl yapılır, detaylı tarifi ve nereye ait olduğu gibi birçok bilgiyi blog yazımızda bulabileceksiniz. Hatay ve Antakya yörelerinden dünyaya yayılan kaytaz böreğinin lezzetine doyamayacaksınız. Besleyici ve damakları şenlendirici bu tarifimizi beğeneceksiniz. İmce hamurun üzerine sereceğimiz kıyma tarifimizle tadına doyamayacağınız bir lezzet ortaya çıkacak. Tarih boyunca düğünlerden bayram sofralarına kadar özel günlerin vazgeçilmezlerinden biri olmuştur.

Kaytaz Böreği Malzemeleri

Malzeme seçimi ve miktarı, lezzeti doğrudan etkilemektedir. Hamur ve iç harcı olarak malzemelerimizi ikiye ayıracağız. Hazırsanız malzemelerimizi ölçüsüyle birlikte sıralayalım:

6-8 kişilik için malzeme ölçüleri belirlenmiştir.

Hamuru İçin:

  • 4 Su bardağı un
  • 1 Su bardağı ılık su
  • 1 Yemek kaşığının yarısı kadar instant maya
  • 1 Tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 Tatlı kaşığı tuz

İç Kıymalı Harcı İçin:

  • 350 gr. Kıyma
  • Rendeden geçirilmiş 1 adet büyük soğan
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası
  • 1 Yemek kaşığı biber salçası
  • 2 Yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 Tatlı kaşığı Tuz
  • 1 Çay kaşığı karabiber
  • 1 Çay kaşığı pul biber
  • 1 Çay kaşığı kimyon
  • 1 Avuç kıyılmış maydanoz
  • Yarım yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 Yemek kaşığı tereyağı
  • 2 Yemek kaşığı sıvıyağ
kaytaz böreği

Kaytaz Böreği Tarifi

Tarifimize öncelikle hamurumuzu yaparak başlıyoruz. Derin bir kabın içine ılık suyu, şekeri ve mayayı ilave ederek iyice karıştırın. Karışım işlemini devam ettirirken azar azar un eklemeye başlayın. Unu eklerken karıştırmaya devam edin. Ardından tuzu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Ele yapışmayan bir kıvam alana kadar yoğurun. Hamuru toparlayıp üzerini örtün ve minimum yarım saat dinlendirin. Hamur dinlenirken kıyma ve iç harcı hazırlamaya geçebilirsiniz.

İç harcı hazırlamaya başlarken soğanı minik minik doğrayın ya da rendeden geçirin. Kıyma, soğan, maydanoz, biber domates salçası, nar ekşisi, tuz ve karabiberi derin bir kapta iyice karıştırın. Sos tenceresine 1 yemek kaşığı tereyağını ve 2 yemek kaşığı sıvıyağı ilave ederek tencerede yağ sosunu hazırlayın.

Fırınınızı 180 dereceye ulaşacak şekilde ayarlayın. Dinlenmiş ve kabaran hamurunuzu bir kez daha yoğurup 16 tane küçük beze yapın. Bezeleri tekrar dan 10 dakika kadar dinlendirin. Bezeleri teker teker hazırladığınız sıvı – tereyağı karışımınızla yağlayın ve servis tabağına bırakıp elinizle hamuru yuvarlak bir şekilde genişleterek açın. Servis tabağından biraz daha küçük olabilecek boyutta hamuru açabilirsiniz. İncelttiğiniz hamurun uçlarından tutarak rulo yapın. Gül böreği yapar gibi uçlardan dolayın. Hamurun üstünü bastırın ve hazırlanan kıyma harcını içine ilave edin. Tüm bezelere aynı işlemi yapıp yağlı fırın tepsisine dizin. 180 derece sıcaklığa ulaşmış fırının içine Kaytaz böreğini gönderebilirsiniz. 30 dakikalık pişme süresi oldukça yeterli olacaktır.

1 Adet Kaytaz Böreği Kaç Kalori

Ortalama 80 gram bir kaytaz böreği, 250 Kalori (Kcal) içermektedir. İçerdiği besin çeşitlerinden dolayı bolca protein, yağ, karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Kalori miktarını azaltmak için iç harçtaki yağ oranını düşürmek veya porsiyonları küçültmek gibi yöntemler uygulayabilirsiniz.

Alaybeyi Un olarak birbirinden farklı tariflerimize kolayca ulaşmak için buraya tıklayın.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Kaytaz_b%C3%B6re%C4%9Fi