kepekli-ekmek

Kepekli Ekmek Nedir?

Kepekli ekmek, buğdayın dış kabuğundan elde edilen kepeğin unun içerisine eklenmesi ile yapılan bir ekmek çeşididir. Kepekli ekmek, beyaz unu veya tam buğday unu ile birlikte kepek eklenerek hazırlanmaktadır. Ayrıca kepeğin eklenmesi ile birlikte ekmek hamurunun daha koyu bir renge sahip olmasına neden olur. Kepek, buğday tanesinin kabuğunun dış tabakasıdır. Bununla birlikte içindeki mineraller, vitaminler, lif ve antioksidanlar gibi besin maddeleri açısından zengin olup, sindirim sağlığını destekler ve tokluk hissini artırmaktadır. Bu nedenle kepekli ekmek, çok daha besleyici bir seçenek olmakla beraber, diyet yapanlar için daha fazla lif almak isteyenler için tercih edilmekte olan bir seçenektir.

Kepekli Ekmek Kalorisi

Beyaz ekmeklere göre daha düşük kaloriye sahip olan kepekli ekmeğin bir dilimi (ortalama 28 gram) 70-100 kalori arasında olabilmektedir. Fakat miktarı, markası ve eklenen malzemelere göre değişiklik gösterebilir. Kalori miktarı ve besin değerleri, almış olduğunuz ekmeğin etiketinde belirtilmektedir. Bu nedenle kepekli ekmeğin kalorisini öğrenmek için ürünün etiketine bakmak en iyi yol olacaktır.

Kepekli Ekmeğin Faydaları Nelerdir?

Kepekli ekmekler, kepek içerdiği için yüksek lif içeriğine sahiptir. Lif, sindirim sağlığını destekleyerek kabızlığı önler ve tokluk hissini sağlayarak kilonuzun kontrolüne yardımcı olması ile birlikte aşırı yeme isteğini azaltır. Buğdayın dış kısmında olan kepeğin içerdiği vitamin ve mineralleri içerir. Buğday kepeğinde bulunan B vitamini, magnezyum, fosfor, demir ve çinko gibi besin maddeleri içermektedir. Daha düşük glisemik indekse sahip olan bu ekmekler sayesinde kolesterolü düşürmesini sağlar. Böylelikle kalp sağlığını desteklemektedir. Sindirim sağlığı için önemli olan kepekli ekmekler sayesinde, probiyotiklerin beslenmesini destekler ve sindirim sistemini korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

kepekli ekmek
Kepekli Ekmek

Kepekli Ekmek Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı tam buğday unu
  • 1 su bardağı beyaz un
  • 1 buçuk su bardağı buğday veya yulaf kepeği
  • Tercihinize göre 2 yemek kaşığı bal veya pekmez
  • 1 paket kuru maya veya da yarım paket yaş maya
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı

  1. Öncelikle mayayı, bal veya pekmez, sıvı yağı ve tuz ile birlikte karıştırın. Mayanın 5-10 dakika bekletilmesi ile aktive olmasını bekleyin.
  2. O sırada bir karıştırma kabında, beyaz unu, tam buğday ununu ve kepeği karıştırın.
  3. Maya aktive olduktan sonra un karışımını ekleyerek iyice karıştırın.
  4. Hamura ılık su ekleyerek ele yapışmayacak şekilde yoğurun. Hamurun çok sert olması durumunda biraz daha su veya un ekleyebilirsiniz.
  5. Hazır olan hamuru hafifçe yağlanmış olan bir kaba koyunuz, daha sonra yaklaşık 1 saat boyunca hamurun mayalanmasını bekleyin.
  6. Hamur mayalandıktan sonra tezgâhı unlayın ve hamuru çıkartarak istediğiniz şekli verin.
  7. Ekmek şeklini verdikten sonra hamuru yağlı bir fırın tepsisine yerleştirin. Üstünü tekrar örterek 30-45 dakika daha mayalanması için bekletin.
  8. Fırınınızı 200 derecede ön ısıtma yaparak mayalanan ekmeği fırına verin ve yaklaşık 30-45 dakikada altın rengini alana kadar pişirin.
  9. Fırından çıkardıktan sonra ekmeği soğumaya bırakın.

Yüksek lif içeriği sayesinde daha sağlıklı kepekli ekmeğiniz hazır.

Afiyet olsun!

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Ekmek