acma tarifi

Yapımı pratik olan ve püf noktalarına dikkat edilerek yapıldığında lezzetinden tadına doyulmayan açma tarifi ile karşınızdayız. Kahvaltıların, beslenme çantalarının, piknik sofralarının vazgeçilmezleri arasında olan yer alan bu tarifin detaylarına birlikte bakalım.

Açma Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket instant kuru maya
  • 8 su bardağı un
  • İsteğinize göre zeytin, peynir, tereyağı, çikolata ekleyebilirsiniz.
acma nasıl yapılır tarifi

Adım Adım Açma Tarifi

Yoğurma kabının içine ılık süt sıvı yağ, instant maya, toz şeker ve tuzu dahil ederek tel çırpıcı ile karıştıralım. Karışım sürerken yavaş yavaş unu ekleyelim ve oluşan hamuru yoğurmaya başlayalım. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde etmemiz gerekiyor.

Elde edilen hamurun üstünü streç filmle kapatarak bir saate kadar mayalanmaya bırakalım. Mayalanma sürecinin ardından hamuru un serptiğimiz tezgaha alarak toparlayalım. Sonrasında ise hamuru 10 eşit parçaya bölüyoruz. (hassas tartınız yok ise göz kararına göre eşit bir şekilde hamuru bölmeye çalışın) Bölünen hamurları çay tabağı genişliğinde açalım ardından rulo şeklinde sağlı sollu kıvıralım. Bu şekli kestiğimiz tüm hamurlara verelim.

Ardından yağladığınız ya da yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye şekil verdiğiniz hamurları aralıklar ile yerleştirelim. Yerleştirme işleminden sonra açmalarımızın üstüne yumurta sarısı sürüyoruz. Çörekotu seviyorsanız bu süreçte üstüne serpiştirebilirsiniz. Fırına vermeden önce 15 – 20 dakika tepside dinlendirelim. Tepside mayalanma sürecinde beklerken 180 dereceye fırınınızın ısısını ayarlayın. Üst fansız olacak şekilde 20-25 dakika pişirmeye bırakabilirsiniz. Ardından sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

  • Tüm malzemelerinizin oda sıcaklığında ılık olmasına dikkat ediniz.
  • Soğuk süt kullanırsanız hamurunuzun kabarma oranı azalır.
  • Tepsi mayalanma sürecini atlamadan tarifi gerçekleştirin. Tepsi mayalanma süreci, yumuşak ve kıvamında mayalanma sağlar.

Tüm tariflerimize ulaşmak için hemen tıklayın.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/A%C3%A7ma_(yiyecek)