Bayramların vazgeçilmezi olan ev yapımı baklava tarifi ile karşınızdayız. Özel günlerde Türk mutfağının olmazsa olmazı olan bu tatlı, incecik yufkasıyla damakları şenlendirir. Ev yapımı baklava tarifinin püf noktalarını öğrenerek bu tatlıyı yapacağınız blog yazımıza hoş geldiniz! Şerbetli tatlılar listesinin en başında yer alan baklava tarifimize hazırsanız geçelim.
Ev Yapımı Baklava Tarifi
Malzemeler:
Malzeme miktarları bir tepsiye göre ayarlanmıştır.
Hamuru İçin:
- 5 su bardağı un (web sitemizden baklava yapımı için özel olan unumuzdan sipariş verebilirsiniz)
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı nişasta (açma işleminde kullanılacak)
İç Harcı İçin:
- Yarım kilo ufalanmış dövülmüş ceviz içi
Şerbeti İçin:
- 3 su bardağı su
- 2.5 su bardağı toz şeker
- 1/4 limon suyu
Ev Yapımı Baklava Nasıl Yapılır?
Hamur açma işlemine geçmeden hemen önce şerbeti hazırlamak ile başlayalım. Bir tencerenin suyu ilave edip şekeri ekledikten sonra kaynayıp eriyene kadar karıştıralım. Kaynarken limon suyunu ilave edebilirsiniz. Ardından soğuması için kenara koyup bekletebilirsiniz. Baklava hamurumuzun yapımına geçebiliriz.
Bir kabın içine hamur yapımı için gerekli olan malzemeleri ilave edin. (Süt hariç) Tüm malzemeleri yoğururken yavaş yavaş ılık sütü de ilave edebilirsiniz. Hamurun kıvamına göre un ya da süt ekleyebilirsiniz. Hamur, kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurmalısınız. Hazır olan hamuru 30 eşit bezeye bölelim. Ardından temiz bir örtü ile hamur bezelerinin üstünü örtelim.
Şimdi artık açma işlemine geçebiliriz. Açma işlemine başlamadan önce nişasta ve unu karıştırıp açma tahtasına serpiştirin. Ardından her bezeyi tabak büyüklüğüne ulaşacak kadar açın. Baklavanın yapılacağı tepsinin içini ve kenarlarını yağlayın. tabak büyüklüğünde açılan hamurları ince yufka ve tepsinizin büyüklüğünde olacak şekilde açmaya devam edin. Elde ettiğiniz ince yufkalardan üç kat tepsinin tabanına yerleştirin. Üç kat yufkanın üstüne bolca ceviz serpiştirin.
Cevizin üstüne tekrar bir yufka serin ve ardından tekrar ceviz serpiştirin. Son 2 kat yufkayı serene kadar sürekli her yufkanın arasına ceviz ilave edin. Son 2 yufkayı serdikten sonra dilimleyebilirsiniz. Eritilen tereyağını baklava tepsisinin üzerinde her yeri ıslanacak şekilde gezdirin. Bu esnada fırınınızı 180 derece sıcaklığa ayarlamalısınız. 180 derece sıcaklığa ulaşan fırınınıza tepsiyi gönderebilirsiniz. 25 dakika pişirme süresi ideal olacaktır.
Kenarda beklettiğimiz soğuyan şerbetimizi fırından çıkan baklavanın üstünde bolca gezdirin. 2-3 Saat baklavanın şerbeti tam çekmesi için dinlenmeye bırakabilirsiniz. Ardından servis edebilirsiniz, afiyet olsun.
Ev yapımı baklava tarifimizin sonuna geldik. Tüm tariflerimize buradan ulaşabilirsiniz!