Evde lahmacun yapımı için niyetlendiyseniz doğru sitede, doğru tarifle ilerleyeceğinizden emin olabilirsiniz. Lahmacunun ne olduğunu, tarifini ve yapım sürecindeki birçok püf noktayı öğrenmek için blog yazımızı okumaya devam edin.
Bu Yazımızda Neler Öğreneceğiz?
Lahmacun Nedir?
Arapça dilinden dilimize geçen lahmacun, ezilmiş et anlamına gelmektedir. Evliya Çelebi’nin yazılı kaynaklarında lahmacuna rastlıyoruz. Net bir tarih bilinmese de minimum 5000 yıl öncesine kadar dayandığı ve günümüze kadar geldiği bilinmektedir. Farklı kültürlerde Türk pizzası olarak bilinebiliyor. 19. yüzyılda Osmanlı imparatorluğunda çok fazla tüketilse de diğer ülkelerde pek tüketilmedi. Güney Amerikalılar, bu çıtır eşsiz lezzeti fark edip kendi ülkelerine taşıyarak “Sfiha” adını vermiştir. 1960’lardan sonra Türkiye’de popülerliği zirveye ulaşarak bugünlere gelmiştir. Şanlıurfa ve Gaziantep illerimiz başvuru yaparak lahmacunun patentini almıştır. Hazırsanız lahmacun yapımına geçmeden hemen püf noktalarına değinelim.
Evde Lahmacun Yapımının Püf Noktaları
Birçok kişi bilinen tarifleri uygulayarak lahmacun yapabiliyor. Peki, lezzetli ve kıtır kıtır yapabilmek için püf noktalar nelerdir? Yapımına geçmeden hemen önce püf noktaları madde madde sıralayalım;
- Birçok kişi hamur yapımını bitirdiği gibi acele ile hemen açımına geçmektedir. Hamuru açmadan önce en az 20 dakika dinlendirmeniz gerekmektedir.
- Hamuru açarken olabildiğince ince açmaya çalışın.
- İç harcını robottan geçirdikten sonra oluşan suyu süzün. Süzülmediği taktirde harcın kıvam tutması zorlaşacaktır.
- Çok büyük olacak şekilde hamuru açmamalısınız.
- İnce hamurlu olduğundan dolayı çabuk yanabilir bu yüzden sık sık kontrol etmeyi unutmayın.
Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Ortalama olarak 6-7 adet lahmacun için malzeme miktarı verilmektedir.
İç harcı için:
- 150 gr dana kıyma
- 120 gr kuzu kıyma
- 1 adet soğan
- Tuz
- 1 adet yemek kaşığı isot
- 1 avuç kıyılmış maydanoz
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 diş sarımsak
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet domates
Hamuru için:
- 3 su bardağı un
- Yeterince tuz
- 1 su bardağı ılık su
Adım Adım Lahmacun Yapımı
Öncelikle lahmacun hamuru yapımı ile başlayalım. Su ve tuzu karıştırıp unu azar azar ekleyerek yumuşak bir kıvamda hamur elde edene kadar yoğurmalısınız. Elde ettiğiniz hamurun üzerini kapatarak yarım saate kadar dinlendirin.
İç harcı için biberi soğanı ve sarımsakları olabildiğince küçük küçük doğrayın. Aynı şekilde domastesin de çekirdeklerini çıkararak doğrayın. Tüm malzemeleri kesme tahtası üzerinde bir büyük bıçak ile zırha çeker gibi kıyarak karıştırın.
Artık fırınınızı uygun sıcaklığa verebilirsiniz. 240 derecede fırınınızı ısıtabilirsiniz. Fırınınız ısınırken yumurta büyüklüğünde hamurunuzdan parça alıp olabildiğinde ince açın. Fırın tepsinize hamuru ince ince yayabilirsiniz.
Tepsinin içine yaydığınız hamurun kenarlarından biraz boşluk bırakacak şekilde iç harcınızı sürün. Daha sonrasında uygun sıcaklığa ulaşmış fırınınıza tepsiyi yerleştirerek hamurun kenarları kızarana kadar pişirin. Lahmacununuz hazır, afiyetle tüketebilirsiniz.
Lezzetli ve özel tariflerimizin tamamına ulaşmak için hemen tıklayın.