gozleme-tarifi

Gözleme Tarifi

Gözleme, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Genel olarak köy kahvaltılarında sıkça tüketilen hafif ve lezzetli bir börek çeşididir. İncecik şekilde açılmış hamurların içerisine dilediğiniz harçları doldurarak pişirilen gözlemeyi kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Gözleme tarifine geçmeden önce gözleme çeşitlerine değinelim.

Gözleme Çeşitleri Nelerdir?

  • Ispanaklı
  • Peynirli
  • Kıymalı
  • Sucuklu
  • Salamlı
  • Pastırmalı
  • Kavurmalı
  • Patatesli
  • Pırasalı
  • Kaşarlı

Gözleme İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Malzemeler;

  • 6 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya

İç Harcı İçin;

  • Peynir(isteğinize göre farklı malzemeler de kullanabilirsiniz.)

Yapım Aşaması;

  1. Bir kabın içerisine 6 su bardağı unu ilave ederek ortasına çukur açın. Çukurun içerisine ılık su, sıvı yağ ve tuzu ekleyin.
  2. Malzemeleri elinizle karıştırın. Yumuşak ve ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yaklaşık 10 dakika kadar yoğurun.
  3. Hazır olan hamuru beze haline getirin. Üzerlerini temiz bir bezle örterek oda sıcaklığında 10 dakika kadar dinlendirin.
  4. Tezgâhınızı hafif unlayıp bezelerinizi incecik olacak şekilde oklava yardımıyla açın.
  5. Peyniri veya istediğiniz farklı malzemeyi hazırlamış olduğunuz hamurun ortasına serperek diğer yarısını üzerine kapatın.
  6. Hamurun kenarları yapışması için hafifçe sıvı yağ sürebilirsiniz.
  7. Hafif bir şekilde yağlamış olduğunuz sacda veya tavada gözlemelerinizi önlü arkalı pişirin.
  8. Tercihinize göre hazır olan gözlemelerin üzerini yağladıktan sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

gözleme tarifi

Gözlemenin Besin Değeri

Gözlemenin 100 gramında;

  • 269 kcal
  • 46.1 gram karbonhidrat
  • 10.35 gram protein
  • 6.83 gram yağ
  • 0.14 gram lif içermektedir.

1 porsiyon gözleme(225 gramında)

  • 606 kcal içermektedir.

Gözleme tarifimizin sonuna geldik. Alaybeyi Un farkıyla tüm içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz!