Yavaş yavaş fermente edilen köy ekmeği, yediğiniz diğer ekmeklerden çok başka bir tada sahiptir. Tüm süreçlerde insan elinin temas edişi şüphesiz tadını da güzelleştiriyor. Sağlıklı bileşenlere sahip olan köy ekmeği, her şeyden önce sağlığını önemseyenlerin ilk tercihlerinden biri oluyor. Uygun koşullarda saklandığında çok uzun süreler bozulmadan tüketebileceğiniz bir ekmek türüdür. Tükettiğiniz ilk saniyeden itibaren tadının ve doğallığının farkına kesinlikle varabilirsiniz.
Köy Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?
- İçerisinde buldurduğu, B12, B1- B6, niasin, folat, riboflavin, E vitamini, magnezyum, fosfor, çinko, selenium, demir, manganez, kalsiyum, potasyum, değerli yağ ve protein asitleri vücudunuz için oldukça faydalıdır.
- Mayasında faydalı bakteriler, mantarlar bulundurduğu için oldukça faydalıdır.
- İçinde bulunan probiyotik bağırsaklarınız için tam bir şifadır.
- Köy ekmeği, beyaz ekmeğe oranla sindirim esnasında midenizi ve bağırsaklarınızı yormaz, sindirim problemleri yaşatmaz.
- Diğer ekmeklere oranla daha düşük glisemik indekse sahiptir dolayısıyla tüketildiğinde kan şekerini yükseltmez.
- Kan şekerini dengeli tuttuğu için tok kalma süreniz daha uzun sürer.
Köy Ekmeği Kaç Gün Dayanır?
Doğal yollarla üretildiği için en az 15 gün buzdolabında dayanır. Streç filme sararak buzdolabı kokusundan koruyup muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca 15 günden daha fazla saklama süresi istiyorsanız derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabı, derin dondurucu gibi cihazlarda saklamadan günlük olarak tüketmeyi hedefliyorsanız, serin ve kuru bir ortamda havadan koruyarak muhafaza edebilirsiniz.
Köy Ekmeğinin Besin Değerleri
100 Gram köy ekmeğinin içinde;
- 235 kalori,
- 47,5 gram karbonhidrat,
- 9.42 gram protein ve 1.94 gram yağ bulunmaktadır.
Köy Ekmeği Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
- 8 su bardağı un
- 4 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı kadar tuz
- 1 paket kuru maya (instant)
- Yoğurt (üstüne sürmek için)
Köy Ekmeği Tarifi
Ilık su, şeker ve mayanızı bir kaba alıp köpük kıvama gelene kadar karıştırınız. Ununuzu bir leğene koyup ortasını havuz gibi yapın. Havuz gibi yaptığınız unun içine tuz eklemeyi unutmayın. Mayalı köpürtülmüş suyu, unun ortasına dökün. Elinize yapışmayacak bir hamur elde edecek kıvama kadar karıştırın. Hamurunuz çok katı ise su ekleyebilirsiniz. Çok yumuşak ise un ekleyerek ele yapışmayan hamur elde edebilirsiniz. Uygun kıvama getirdiğiniz hamurun üstünü kapatarak 1 saat bekletmelisiniz. Hamur kabarıp iki katı büyüklüğüne ulaşırsa mayalanma süreci tamamlanmıştır. Hamura şekil vermeden önce ellerinizi unlamalısınız. Tepsinizi yağlayın ve şekil verdiğiniz hamurunuzu tepsiye koyun. Hamurunuza kesik atıp yine tepsi içinde 20 dakika civarı bekletin. Dozunda hamurun üstüne yoğurt sürerek fırına gönderebilirsiniz. Hamur, pişme kıvamına gelene kadar 160 derecede pişirin. Dilimleyip afiyetle tüketebilirsiniz.
Yapımı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar Nelerdir?
- Mümkün oldukça hamur elinize yapışmamalı.
- Mayalanmaya bıraktığınız hamurun bulunduğu ortam ısısı 30-40 derece arasında olmalı.
- Tuz ve şeker mayalanma süresini azaltır.
- Süre ne kadar azalsa da minimum 1 saat bekleyin.
- Fırından çıkardıktan sonra hafif su serpin ve bez ile üstünü kapatıp 1 saate kadar dinlendirin.
- Fırından çıkarmaya yakın fırınınızı 200 dereceye yükseltin ve köy ekmeğinin üstünün kızarmasını sağlayın.
Sonuç olarak, köy ekmeği ile sağlıklı beslenebilir ve sevdiklerinizle birlikte güvenle tüketebilirsiniz.
Diğer tarifleri ve yazılarımızı okumak için tıklayabilirsiniz.