muska böreği tarifi

Şeklinin muskaya benzemesinden dolayı muska böreği adını alan bu börek çeşidi, Zonguldak yöresine aittir. Pratik bir şekilde çok vakit kaybetmeden hazırlayarak kahvaltılarda ya da ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Fırında veya kızartılarak yapılabilmektedir. İç harcını özenle hazırlamanız gerekir. Kıymalı, patatesli, mercimekli veya dilediğiniz herhangi malzemeden yapabilirsiniz. Daha sonra hazırlamış olduğunuz harcı isteğinize göre açma yufka ya da hazır yufka ile buluşturarak muska şeklini vermelisiniz. Hazırsanız detaylı olarak muska böreğinin yapım aşamalarına geçelim.

Muska Böreği Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tane yumurta sarısı
  • 4 adet yufka
  • Susam
  • 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
  • 2 su bardağı rendelenmiş peynir (istenilen peynir çeşitleri olabilir)
  • 1 tatlı kaşığı un
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı nişasta

Muska Böreği Nasıl Yapılır?

Muska böreğini sarma işleminden önce böreğe süreceğiniz iç sosu hazırlamakla başlayalım. Kâsenin içerisine 1 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı nişasta ve yarım su bardağı sıvı yağı ilave edin. Pürüzsüz bir görünüm elde edilene kadar karıştırın. İç harcı hazırlama aşamasında, kabın içerisine 1 avuç ince kıyılmış maydanoz koyun. Daha sonra 2 su bardağı rendelenmiş peyniri ekleyin ve karıştırın. Sarma işlemi gerçekleştikten sonra yağlı kâğıdı tepsiye sererek pişecek olan muska böreği dizilir. Dizilen böreklerin üzerine yumurta sarısını sürüp, susamı serpin. 180 derecede ısınmış olan fırına yerleştirerek üstleri kızarana kadar 30-35 dakika pişirin.

muska böregi tarifi

Muska Böreği Nasıl Sarılır?

Sarma kısmı en önemli ve en çok zorlanılan bölümdür. Muska böreğini sarma işleminde ilk olarak bir yufkayı tezgâha sermekle başlayalım. Sermiş olduğunuz yufkanın üzerine hazırlamış olduğunuz iç sosu dökün. Fırça yardımı ile sosu, yufkanın etrafına yayın. Yayma işlemi gerçekleştikten sonra yufkanızı ikiye katlayarak üzerine yine sostan sürün. Yufkanızı 3 veya 4 parmak genişliğinde şeritler halinde kesin. Her şeride peynirli iç harcını koyun. Peynirli harç ile yufka üçgen olacak şekilde bir sağa bir sola katlanır. Herhangi bir açılmanın olmaması için her bir katlamada yufkanın ucuna sos sürülmelidir. Kalan yufka şeritlerini de aynı şekilde hazırlayın.

Afiyet Olsun.

Tüm tariflerimize ulaşmak için hemen tıklayın.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Muska_b%C3%B6re%C4%9Fi