Peynirli tepsi böreği tarifi ve püf noktalarını öğrenmek için blog yazımıza hoş geldiniz! Sabah kahvaltılarında, çay saatlerinde ve akşam atıştırmalıklarında kısacası her öğünlerin vazgeçilmezi olan tepsi böreği nasıl yapılır sırrını keşfetmeye hazır mısınız? İncecik yufkaların arasında bulunan peynirli iç harcıyla, her lokmada damaklarınızı şenlendirecek. Lezzetin şöleni olan peynirli tepsi böreği, özel günlerinizde ve misafirlerinizi ağırlarken ideal bir seçenek olacaktır. Şimdi hep birlikte peynirli tepsi böreği nasıl yapılır hep birlikte öğrenelim.
Peynirli Tepsi Böreği Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet yufka
Böreğin İçi İçin:
- Maydanoz
- Beyaz peyniri
- Lor peyniri
Böreğin Sosu İçin:
- 100 gram eritilmiş tereyağı
- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 adet yumurta( birisi üzeri için kullanılacak)
Üzeri İçin:
- Yumurta sarısı
- Susam ve çörek otu
- Kalan börek sosu
Peynirli Tepsi Böreği Nasıl Yapılır?
- Peynirli tepsi böreği için; belirlediğiniz bir kabın içerisine beyaz peynir veya lor peynir koyun.(Dileğinize göre ikisini de karıştırabilirsiniz.) Daha sonra üzerine 2 veya 3 tutam ince ince doğradığınız maydanozu ekleyerek karıştırınız.
- Peynirli tepsi böreğinin sosu için ise; herhangi bir çukur kabın içerisine 3 adet yumurtayı kırın. Bir tanesi böreğin üzeri için kullanılacağından dolayı ayırın. Daha sonra 100 gram eritmiş olduğunuz tereyağını, 1 su bardağı sütü ve 1 çay bardağı sıvı yağı ekleyerek iyice karıştırın.
- 1 adet yufkayı ortadan ikiye bölün. Bölünen bir parçayı tezgâhınızın üzerine serin. Serdiğiniz yufkanın üzerine hazırladığınız sostan sürün ve yufkanın uzun olan kısmına iç harcını koyun. Yufkayı sıkıca rulo şeklinde sarın. Daha sonra diğer 3 yufkayı ikiye bölerek aynı işlemi gerçekleştirin. Yaptığınız ilk yufkayı kendi etrafında gül şeklini alacağı şekilde dolayın.
- Doladığınız peynirli böreğinizi yağlanmış tepsinin tam ortasına koyun. Diğer 3 hazır ruloyu alarak ilk yapmış olduğunuz böreğin etrafına dolayın. Bu şekilde yapmaya devam ederek tepsinizi doldurun.
- İşlem bittikten sonra böreğin üstü için artan sosun içerisine ayırdığınız yumurta sarısını koyarak iyice karıştırın. Sosu tepsi böreğinizin üstüne bolca sürün. Üzerini streç filmle kapatarak buzdolabında 2 ila 3 saat kadar dinlenmeye bırakın.
- Dinlenme işleminden sonra önceden ısıttığınız 180 derecedeki fırınınıza verin. Üzeri kızarana kadar yaklaşık olarak 30- 35 dakika pişirmeye devam edin.
- Peynirli tepsi böreğiniz piştikten sonra fırınınızdan çıkarın. Dilimleyerek sıcacık bir şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun.
Püf Noktaları
- Yufkaların taze olmasına özen göstermelisiniz.
- Hazırladığınız böreği fırına atmadan 2-3 saat kadar dinlendirmelisiniz.
- Tepsi böreğinizi daha önceden ısıttığınız fırınınızda 180 derecede pişirmeniz tavsiye edilmektedir.
Peynirli Tepsi Böreği Kaç Kalori | Besin Değeri
100 gram peynirli tepsi böreğinde;
- 250 Kcal
- 40.4 gram Karbonhidrat
- 9.17 gram Protein
- 7.42 gram Yağ
- 0.04 gram Lif
- 20.33 mg Kolesterol
- 12.13 mg Sodyum
- 34.79 mg Potasyum
- 50.45 mg Kalsiyum
- 1.49 mg C Vitamini
- 3.55 mg Demir içermektedir.
Alaybeyi Un farkıyla tüm tariflerimize buradan kolayca ulaşabilirsiniz.
Alaybeyi Un ürünlerimizi incelemek için tıklayın.