Simitlik Un Nedir?

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez ürünlerinden simitin üretiminde kullanılan simitlik un hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için simitlik un nedir? blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Simit nedir?

Buğday ununa su, tuz, maya eklenmesi ve yoğrulmasıyla ortaya çıkan elde edilen hamurun üzerine susam benzeri çeşni ürünleri eklenerek fırınlanmasıyla elde edilen unlu mamule simit denir. Güne erken ve hızlı başlayan yediden yetmişe herkesin kahvaltı sofralarından eksik etmediği, ülkemizde ekmekten sonra en çok tüketilen unlu mamullerden biridir.

Simitlik Un Nedir?

Simitlik un simit, gevrek, az yağlı poğaça yapılabilmesi için üretilen sert bir buğday unu çeşididir. Simidin içerisinde bulunan kendine has koku ve lezzeti koruyabilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda simidin yiyiminin daha güzel olmasını, simide çıtır bir özellik sağlamaktadır.

Simit tüketildikten sonra ağızda lezzetli bir tat bırakması ve hazmı kolay olması sayesinde herkesin tükettiği bir unlu mamul haline gelmiştir. Eşsiz bir lezzette simit elde edebilmek için simitlik un olarak kullanabileceğiniz Alaybeyi 1 Francala Unu‘nu sitemizi ziyaret edereek inceleyebilir ve sipariş verebilirsiniz.

simitlik un nedir
Simitlik Un nedir

Simitlik Unun İçeriği ve Özellikleri Nedir?

Değirmen diyagramı incelendiğinde simitlik un elde edilirken içerisindeki maddelerin oranları nasıl olmalıdır. Simitlik undan elde edilen hamurun özelliklerini simitlik unun içeriği ve özellikleri başlıkları altında inceleyebiliriz.

Simitlik Unun İçeriği

Simit hazırlanırken kolay bir şekilde şekil alabilen yumuşak bir hamur olmalıdır. Hamura şekil verdikten sonra kendini bırakmamalıdır. Bununla birlikte hamurun içerisindeki kepek, suyunu bırakmayarak bünyesinde muhafaza edecek şekilde olmalıdır. Hamuru fırınlanmaya hazır bir şekilde olan simidin dış yapısının kızarmasını, içyapısının ise değişmemesine özen gösterilir. Bu durumu sağlayabilmek için genellikle enzim maddeleri kullanılabilmektedir.

Simitlik unun içeriğindeki protein %12.5, sedimetasyon (çökelme) değeri yaklaşık 30 ml olması idealdir. Genel olarak unların öğütülme kapasitesi ve hammaddesi incelendiğinde, yufkalık unun glüten değeri daha yüksek, renk olarak daha beyaz olan ilk kırma pasajları tercih edilmektedir. Bunun yanında Simitlik un için kepek, protein ve kül değerleri son kırma pasajları kullanılmaktadır.

Simitlik Unun Özellikleri

  • Simitlik buğday unu daha iyi kabarır, düzgün ve eşit miktarda hamur içinde gözenek olacak şekilde bir hamur yapısı sağlar.
  • Kabuk kısmının parlak ve güzel olmasında etkili olur.
  • Boyut olarak büyük simitlerin üretilmesinde önemlidir.
  • Hamurun daha çok uzamasını sağlar ve kolay şekilde bağlanmasında etkili bir undur.

Alaybeyi 1 Francala unları serin bir ortamda, nem ve güneşten uzak olacak şekilde kuru yerlerde bulundurmak gerekmektedir. Simitlik un uygun koşullarda muhafaza edildiği takdirde tazeliğini koruması sağlanır. Ambalajlı bir şekilde bu ortamlarda uzun süreler bekletilebilir ve rahatça tüketebiliriz. Simitlik un nedir sorusunu cevapladığımız blog yazımızın sonuna geldik.

Kaynak

https://tr.wikipedia.org/wiki/Simit